· 1895-1898: Det andra befrielsekriget mot den spanska kolonialmakten, lett av Kubas nationalhjälte José Martí, är nära att besegra Spanien när USA griper in och dikterar krigsvillkoren.
· 1902: Plattadmentpakten påtvingas Kuba som innebär att USA i praktiken adminstrerar ön och får tillgång till en militärbas i Guantanamo. Kontraktet för denna förlängs i hundra år 1933.
· Under de tre första decennierna invaderas Kuba flera gånger av USA efter lokala uppror.
· I mars 1952, när det Kubanska Revolutionära Folkpartiet (KRP) verkar gå mot en säker valseger, tar serganten Fulgencio Batista makten i en militärkupp som stöds av USA. I KRP finns en ung karismatisk studentledare vid namn Fidel Castro Rúz.
· Fidel Castro går till Högsta domstolen och kräver att denna förklarar den nya kuppregimen olaglig, vilket domstolen avvisar.
· Därmed är upproret mot militärdiktatorn legitimt. På morgonen den 26 juli 1953, attackerar ett 80-tal rebeller den stora militärkasernen Moncada, belägen i Kubas andra stad, Santiago de Cuba. Attacken misslyckas, de flesta dödas och andra, bland dem Fidel, grips och ställs inför rätta, vilket ger upp till det historiska verket ”Historien ska frikänna mig”.
· I december 1956 avgår en yacht med ett antal rebeller Mexiko för att ett par veckor senare, starkt decimerade efter bombningar, anlända till Kubas sydöstra kust där de beger sig upp i bergen.
· Under drygt två års gerillastrider är diktaturen Batista ett avslutat kapitel. Den 1 januari flyr Batista med sina närmaste i ett plan till Dominikanska republiken och senare till USA.
· Den 15 april 1961 bombas flera flygplatser och andra strategiska installationer i Kuba av USA-flyg som maskerats. Samtidigt anländer en invasionsstyrka till Grisbukten, på den södra delen av ön, som efter fyra dagars strider ger upp. Omkring 800 kontrarevolutionärer, USA-tränade, ger upp och ställs inför rätta i offentliga rättegångar som sänd över kubansk TV och radio.