måndag 29 juni 2020

34 kubanska hälsovårdsbrigader till 27 länder för att bekämpa Covid-19 medan Vita Huset utfärdar 80 nya sanktioner mot den karibiska ön






34 kubanska hälsovårdsbrigader till 27 länder för att bekämpa Covid-19 medan Vita Huset utfärdar 80 nya sanktioner mot den karibiska ön

I en krönika av den kubanske journalisten Randy Alonso Falcon gör kollegan en jämförelse mellan Kubas och USA:s ageranden i denna dramatiska epok när viruset skördar hundratusentals liv i världen, en krönika publicerad i portalen Cubainformacion.com.


TIO DAGAR EFTER ATT DE första fallen av Covid-19 på Kuba var kända, skickade Havanna en medicinsk brigad med 52 medlemmar, drygt hälften läkare, till epicentret för pandemin i Europa: Italienska Lombardiet.

Under de tre månader som har gått sedan den händelsen skickade den kubanska regeringens hälsovårdsministerium ytterligare 34 liknande brigader. Totalt omfattade dessa brigader 3 300 professionella hälsovårdsarbetare som omedelbart, när de landade inledde sitt arbete i 27 länder, en hjälp som hade begärts av deras respektive regeringar.


VARJE ÅR SEDAN 1992, fattar FN:s Generalförsamling ett beslut om att fördöma USA:s blockad av Kuba. Två länder brukar rösta emot; USA och Israel. Den här gången fick de sällskap av den knappast hedersamme Jair Bolsonaro från Brasilien medan statsterrorismens Colombia och den icke legitima Ukrainaregimen avstod från att ta ställning, vilket bekräftar vem det är som håller i utrikespolitikens dirigentpinne i dessa två länder.

Sanktionerna har sedan Obama lämnade in förråats och förvärrat situationen för det kubanska folket. Och därför bad FN: s generalsekreterare, och till och med Europeiska Unionen Trump att upphäva sanktionerna mot Kuba, medan pandemin varade.

Men vad har Vita huset gjort under dessa tre månader?


JO, DRAGIT ÅT TUMSKRUVARNA ännu mer mot ön: förbjudit charterflyg, tidigare var de vanliga; sanktioner mot företag som det kubanska finansföretaget Fincimex för att hindra överföringar eller turistbetalningar via Airbnb; utpressat hotellgiganten Marriott som tvingades lämna ön och andra utländska företag som är etablerade på Kuba.

Under senaste ett och ett halvt året har Vita Huset infört 80 nya åtgärder för att skrämma utländska investeringar, minska finansiella- och bränsleflöden, ankomst av turister och försäljning av tjänster på ön.


FÖR NÅGRA DAGAR SEDAN återvände den kubanska medicinska brigaden från Lombardiet. Den tog adjö i Italien med flera utmärkelser, beundran och erkännanden. På samma sätt som brigaden mottogs på Kuba.

”Ett land som erbjuder mer och mer solidaritet i världen men som konfronteras med allt fler sanktioner från Grannen i Norr, som talar om frihet men krossar friheten för så många människor i världen”, sammanfattar journalisten Randy Alonso Falcon situationen för sitt land.

Dick Emanuelsson