måndag 12 juli 2021

Från Puerto Rico till Kuba 275 000 av USA blockerade sprutor!

 

Milagros Rivera, ordförande för Kommittén för Solidaritet med Kuba (CSC) i Puerto Rico (den infällda bilden). Kuba behöver 30 miljoner sprutor för att vaccinera sin befolkning mot Covid. Men har bara 20 miljoner sprutor och USA lägger alla hinder i vägen i världen för att Kuba ska kunna inhandla dessa nödvändiga redskap för att rädda sin befolkning. USA försöker begå folkmord.



Från Puerto Rico till Kuba 275 000 av USA blockerade sprutor!

Solidariteten mer levande än någonsin med socialistiska Kuba.

Från det Kontinentala Nätverket (på den amerikanska kontinenten) av Solidaritet med Kuba har redan levererat mer än fem miljoner sprutor!

AV DICK EMANUELSSON

TEGUCIGALPA / 2021-07-12 / I en artikel från Inter News Services reporter Victor R. Birriel skriver han om att Kommittén för Solidaritet med Kuba (CSC) i Puerto Rico har skickat mer än 275,000 sprutor för att inokulera den kubanska befolkningen mot Covid-19. Det samtidigt som USA intensifierar blockaden som infördes i 60 år sedan till nationen i Karibien för att strypa dess ekonomi och invånare. USA blockerar i världen Kubas behov av sprutor för att vaccinera sin befolkning mot Covid-19 med de egna två vaccinen, de enda latinamerikaproducerade vaccinen. Landet måste via hemliga vägar införskaffa sprutorna.

– Här gör vi alla ansträngningar för att bistå det kubanska folket med sprutor, munskydd, handskar och andra instrument som är nödvändiga för att stoppa spridningen av SARS-CoV-2, säger Milagros Rivera, ordförande för Kommittén för Solidaritet med Kuba (CSC) i Puerto Rico.

Hon uppgav, att även om ansträngningarna från CSC och `Brigaden Juan Rius Rivera´ har varit framgångsrika hoppas de fördubbla antalet sprutor för att nå åtminstone 500 000 sprutor, som en del av kampanjen för det Kontinentala Nätverket av Solidaritet med Kuba som redan har levererat mer än fem miljoner sprutor till Kuba.

 

Tredje land för transporterna till Kuba

Under ett möte som hölls i söndags diskuterades hur man ska få Puerto Rico att nå målet att skicka en halv miljon sprutor till Kuba och hur resten av organisationerna kan bidra, eftersom de måste använda ett tredje land med tanke på de restriktioner som blockaden har infört, förklarade Rivera.

I den meningen föreslog hon att personer som är intresserade av att bidra med kontanter för att köpa sprutor i ett tredje land kan kontakta CSC, eftersom det är det enda sättet att övervinna barriären som blockaden innebär för Kuba.


Kuba är unikt så till vida att trots 60 år av en kriminell USA-blockad har landet producerat två vaccin mot Covid-19 som i sin tredje fas har en effektivitet på drygt 92 procent.


Den politiska häxkampanjen mot Kuba

– Vi kommer inte att stå handfallna medan en kampanj mot Kuba intensifieras för att utnyttja Covid-19-pandemin och skada Revolutionens prestige, sa Rivera och beklagade att vissa puertoricanska artister, särskilt René Pérez ”Residente”, har deltagit i attackerna mot den revolutionära regeringen.

– I stället borde han sätta ner bägge fötterna på jorden och inse realiteterna och vem som tjänar på attackerna, underströk Milagros Rivera.

– Den som vill hjälpa Kuba att rädda liv bör gå med i kampen mot USA:s blockad, vilket är det verkliga hindret för att påskynda ankomsten av donationer som solidaritetsorganisationer och kubanska invånare gör osjälviskt utomlands.

– På grund av vårt koloniala tillstånd och blockaden är det komplicerat att snabbt kunna transportera det insamlade materialet till Kuba. Det är därför vi koncentrerar oss på den prioriterade transporten av sprutor genom det kontinentala nätverket, organisationer som har sina speciella ”broar” för att skicka donationer säkert, underströk Rivera.


Maleconpromenaden i Havanna. 200 miljoner barn i världen har gatan som sin "sovplats". I Kuba ingen. Foto: Dick Emanuelsson.


Lägre barnadödlighet på Kuba än i USA

Kuba har bland den lägsta barnadödligheten på den amerikanska kontinenten. För några år sedan uppmärksammade New York Times det i en ledare och konstaterade krasst: ”Hade USA haft Kubas siffror i barnadödlighet, hade 7500 USA-barn levt i dag”!

Nu skriker domedagsprofeterna i tjänst hos CIA i Kuba, Miami eller Madrid om att det ”behövs en humanitär korridor för att föra in mediciner och livsmedel till den av diktaturen plågade kubanska folket”! För en seriöst tänkande människa är det svårt att finna ord mot ett liknande skrupelfritt uttalande. Om de verkligen hade menat vad de säger, skulle de ha instämt i kravet på att blockaden måste hävas, att kubanerna ska kunna importera så oundgängliga saker som råmaterialet för att tillverka sin tvål för att kunna hålla den personliga hygienen och tv’tta sina kläder och sängkläder i ett tropiskt land som Kuba. Men USA blockerar och svartlistar de företag som handlar eller samarbetar med Kuba.

Och allt hänger samman nu när Kuba attackeras enligt en organiserad internationell Manual:




USA och högerns förlorade kontinent

För samtidigt har dessa CIA-agenter lidit upprepade nederlag i Latinamerika och Karibien de senaste 2-3 åren.

Som valet i PERU där vänsterns kandidat vann. Med en progressiv president i ARGENTINA som besegrade den högerextreme Mauricio Macri och MEXIKO och Lopez Obrador. CHILE (med en kommunist i Santiago som borgmästare) där högern förvandlades till färre än 30 procent och teoretiskt sett är ”förlorad” nu när de valda kandidaterna till den författningsvalda församlingen ska skriva en ny grundlag och ersätta den fascistiska från Pinochetdiktaturen, som varit ”den politiska livförsäkringen” för den nyliberala ekonomiska modellen.

I Colombia befinner sig folket i ett allmänt uppror mot den statsterroristiska regimen som bara svarar folkets behov med ny terror, mord, tortyr och nya utsvältningspaket mot de arbetande människorna.

Ett konsoliderat Venezuela med 4,5 miljoner civila som ingår i Folkmilisen för att undvika just ett nytt Chile samt ett Nicaragua där de liberala-konservativa Pitiyankiesen är livrädda nu när deras penningtvätt ska utredas.


Medan Kubas läkare har bekämpat Covid-19 i ett 40-tal länder, exporterar Colombia död och förintelse via sina legosoldater. Bilden är ett fotomontage från Colombia där den avskydde f.d. president Alvaro Uribe utpekas som de colombianska legosoldaternas Gudfader. Dessa å andra sidan utpekas av Haitis polischef som mördarna av landets president. Uribe är ansvarig, enligt Fredsdomstolen JEP för 6402 mord på civila i de så kallade "Falsos positivos", i klartext utomrättsliga avrättningar av oskyldiga civila som ikläddes krigsmundering och påstods vara "gerillasoldater stupade i strid".


Haiti som en ny flank för att invadera Kuba och Venezuela

DET är bakgrunden till cirkusen som los Pitiyankies har igångsatt mot Kuba, bland annat för att avleda uppmärksamheten från presidentmordet på Haiti där ett 30-tal aktiva och före detta colombianska armésoldater mördade landets president.

Men mordet ägde inte rum i ett slags politiskt tomrum. Utan tvekan ingick det i en större plan där USA behöver lägga under sig Haiti definitivt (Pentagon har tusentals soldater på ön sedan jordbävningen 2010) och använda ön som ett fast hangarfartyg och en ny flank för ett eventuellt kommande anfall mot Kuba (som är nära granne med Haiti) och Venezuela. Precis som USA behövde Puerto Cabezas i norra Nicaragua i sitt flyganfall på Kuba den 15 april 1961, som en ”uppvärmning” av invasionen av Playa Giron. Haiti ligger bara några minuters flygavstånd från Kuba.

Allt hänger samman, som sagt.

 

 


Historien om en desperat kubansk mor i Lima med en hjärtsjuk dotter

 

Skillnaden mellan kubansk medicinsk hjälp i världen mot Covid-19 och den colombianska "hjälpen" i form av aktiva och f.d. armésoldater som rekryterats till Haiti och utpekas som mördare av landets president.


Historien om en desperat kubansk mor i Lima med en hjärtsjuk dotter

DICK EMANUELSSON / TEGUCIGALPA

I Facebookgruppen ”Latinamerikaintresserade” finns en svensk-peruan, Carlos Cerna som har bedrivit en intensiv kampanj till stöd för Keiko Fujimoris och den peruanska högerns påstående om att ”valet i Peru skulle ha vunnits på valfusk”. Nu, efter att den peruanska Valtribunalen har konstaterat att ingen av de tusen röstprotokoll som Fujimori hävdade utgjorde ett valfusk, har Mr. Cerna i stället övergått till att delta i den internationella högerns kampanj mot Kuba.

 

Provokationen från Perus ambassad i Havanna

Och med anledning av den nya USA-kampanjen och kopplingen till landet Peru, gick tankarna osökt till en händelse kring 1980 då den peruanska ambassaden öppnade sina portar i Havanna för alla kubaner som ville lämna Kuba och flyga till Lima.

Trädgården fylldes med tusentals kubaner. De hade naturligtvis föreställt sig att därifrån flyga till Miami. Men det gick inget vidare.

De var inte välkomna efter att Florida hade tagit emot 130.000 kubaner varav de flesta var ”Escoria” (mänskligt avfall), som 6,5 miljoner demonstrerande kubaner hävdade i den största demonstrationen i Kubas historia. ”¡Que se vayan”! Dra! uppmanade Fidel i ett tal dessa kubaner som föredrog Miami framför Jose Martis fosterland.

 

Fängslade i Miami, tält i Limas parker

I Miami Herald publicerades skräckhistorier om hur kvinnor hade blivit gruppvåldtagna av dessa kubaner som fick ”koncentreras” i vad de kallade för ”koncentrationsläger”. Myndigheterna i Miami stod perplexa inför den våg av brott dessa kubaner begick.


En kubanska läkare undersöker en flicka i Havanna. Hälsovården är gratis.


President Jimmy Carter som hade stimulerat USA:s ”lockelser” att ”ta båten från Mariel”, en kubansk hamn 65 kilometer väster om Havanna, dit Miami-kubanernas yachter angjorde för att transportera kubaner till USA, ångrade sig djupt. För vad han tog emot var nog just ”Escoria”! Kommer ni ihåg filmen "Scarface" med Al Pacino som förkroppsligade en stor del av dessa `Marielitos´ i Miami.

Men de kubaner som i stället hade flugit till Lima, flera tusen, blev sittande i Lima. Där blev de varse om det som kubanerna har men inte finns att tillgå i Peru; en gratis sjukvård med kvalité. Inte heller en socialtjänst som kunde ge dem en lägenhet, möbler, ett arbete eller socialbidrag. ”Klara sig bäst den som kan”! blev det konkreta mottot för tusentals av dessa kubaner som slog upp sina tält i Limas parker där de överlevde dygn efter dygn under regn eller fruktansvärd hetta.



Malenconpromenaden i Havanna. I Kuba finns inga barn som sover på gatorna. I världen är det 200 miljoner och Latinamerika och Karibien är starkt representerat. Men Kuba finns inte med i statistiken. Foto: Dick Emanuelsson.


Bebis med hjärtfel men ingen vård

Bland dem fanns en kubanska med sin bebis. Bebisen som led av hjärtfel blev allt sjukare och den desperata modern gick till sjukhuset där sjukhusledningen förklarade att hon var tvungen att söka privat svindyr sjukvård för sin dotter.

Desperat stoppade hon en kvinnlig läkare på sjukhuset och på knä bad hon henne att hjälpa hennes dotter. Läkaren, med sina typiska andinska drag med de höga kindknotorna i det bistra ansiktet tittade på kubanskan, men sa inget utan övergick till att titta på bebisen som hon tog in i ett av behandlingsrummen.

Därefter gick hon ut, pratade med några kollegor som samlades kring bebisen och de inledde därefter en liten operation som bebisen behövde genomgå för att överleva.

Bebisen överlevde och den kubanska modern, överväldigad och gråtande av tacksamhet mot denna peruanska läkare från Pedro Castillos Anderna tittade bara på henne när hon svarade på den kubanska kvinnans fråga om hur hon ”skulle kunna tacka henne i brist på pengar”?

– Tacka inte mig, tacka det kubanska folket som finansierade och gav mig möjlighet att STUDERA TILL LÄKARE PÅ KUBA!

 

Kubanskan Luisa Toledano, som inte är modern i berättelsen men som tillsammans med denna kom till Lima för 41 år sedan lever nu i det gigantiska fattiga bostadsområdet Villa Salvador med cirka 400.000 invånare. Hon överlever genom att sälja äpplejuice. Foto: El Comercio.