onsdag 24 juni 2020

Att föredra Kuba framför Sverige i Covidtider om du är över 60 år

Från kommunen Pedro Betancourt som har haft två smittade. På bilden sjukvårdspersonalen på kommunens äldreomsorg . FOTO: GIRON.




Att föredra Kuba framför Sverige i Covidtider om du är över 60 år

TEGUCIGALPA / DICK EMANUELSSON / 2020-06-24 / I dag skrev min gamla vän Maj Wechselman att 48 svenskar hade dött av coronaviruset Covid-19. 62 324 är registrerade som smittade sedan starten varav 5209 (8,35 %) har avlidit, enligt Johns Hopkins University. Det ger Sverige en föga hedervärd 24:e plats i världen, ett land med knappt tio miljoner invånare.

Jag ska erkänna att jag inte har följt med särskilt noga i den svenska debatten. Men siffrorna och min sons; ”Tegnell påstår att vi ska uppnå flockimmunitet innan det hela är över”, orden och påståendet provocerar och väcker många frågor.

100 minuter med flyg från ett Honduras, där människor dör i kön framför det allmänna sjukhuset, ligger Kuba. I Honduras har både privat och allmän sjukvård kollapsat fullständigt. Landets regering har de bästa relationer med USA och dess ambassad i landet ”, som är den som egentligen bestämmer”, säger vänsteroppositionen retfullt, medan Kuba är blockerat sedan drygt 60 år, en blockad som brännsmärks av FN:s Generalförsamling varje år. Men Vita Husets hyresgäster bryr sig inte utan fortsätter att dra åt tumskruvarna.


Homeopatisk naturmedicin

Igår fick jag via en honduransk whatsappsgrupp några bilder på det kubanska naturmedicinmedlet PrevengHo Vir. Det beskrivs som ett homeopatiskt läkemedel mot influensa. Nu medicineras det till hela befolkningen för att skapa en motståndskraft hos det kubanska folket, i synnerhet dess äldre befolkning för att hålla ut tills det kommer ett vaccin.

Och Kuba måste ha något som inte Sverige har, trots en gigantisk skillnad i ekonomiska och klimatiska förutsättningar och en aggressiv granne. Bara för någon dag sedan passerade ett jättemoln med partiklar från Saharaöknen strax söder om ön. Orkanerna och de tropiska skyfallen står på kö för att komma in, som alltid under det andra halvåret. De materiella skadorna är gigantiska men det är ett organiserat folk som var och en intar sin plats i skyddsrummet eller sin plats i Civilförsvaret. Därmed minskas de fysiska skadorna på befolkningen avsevärt, till skillnad mot grannarna i regionen. Se bara på skadorna av jordbävningen och orkanerna som dragit över den till USA associerade medlemmen Puerto Rico.

Läkemedlet som är en av flera faktorer till varför Kuba har varit så framgångsrik i kampen mot viruset, det homeopatiska PrevengHO Vir.


85 döda på tre månader!


Kuba har, enligt USA-universitet Hopkins 2319 registrerade som smittade, 85 döda (3,66 %) och 2130 kurerade personer, vilket betyder att 104 är aktivt smittade, fortfarande. Avståendet till Sverige är avgrundslikt.


Grabben min säger att en massa överklassungdomar från Stockholm tog med sig viruset från skidsemestern i norra Italien i vintras. Det är möjligt, men i princip är alla länder offer för ”importen av viruset”.

Så också Kuba som har cirka två miljoner turister från främst Europa där Italien och Spanien är de mest flitiga turisterna till Kuba, de två europeiska länderna med flest smittade och döda på den ”gamla kontinenten”.

Trots det uppvisar Kuba en enorm skillnad i siffror trots att många av deras läkare och medicinsk personal har genomfört eller genomför sina internationalistiska uppdrag i 27 länder. Inte ens den mest inbitne antikommunist påstår att Kuba ljuger om statistiken som redovisas varje morgon hela veckan i televisionen.

”För de äldres bästa”

I en artikel i lokaltidningen ”Giron” med rubriken: [Kommunen] ”Pedro Betancourt, för de äldres bästa” beskrivs hur den lilla kommunen Pedro Betancourt i länet Matanzas, 110 kilometer sydöst om Havanna, med cirka 30.000 invånare vidtar de mest restriktiva åtgärder för att skydda sina 7056 invånare äldre än 60 år, de mest utsatta för coronaviruset.



Kommunens chef och den ansvarige för hälsovården är Yoiledys Tornes Rodríguez, som förklarar i intervjun att av de 7056 60+ lever 491 personer i ett ensamt förhållande medan 122 är permanent sängliggande, personer som får en speciell behandling av kommunens sjukvårdspersonal.

– Idag prioriteras den dagliga tillsynen till hundra procent av de som bor ensamma. Inom loppet av 72 timmar får de besök för att garantera strikt kontroll av denna riskpopulation. På samma sätt får de som lever på avlägset avstånd på landsbygden också tillgång till läkarvård i tid, tack vare stödet från [de två företagen] Cubataxi och Taxi Kuba, uppger till tidningen Giron den kvinnliga sjukvårdschefen Yoiledys Tornes.

Arbetar i 14-dagarsperioder

Vår kollega uppger att till detta kommer leveransen av den homeopatiska medicinen Prevengho-Vir och den tionde dosen av Biomodulin T. Det senare läkemedlet används sedan det registrerades vid behandling av upprepade luftvägsinfektioner hos äldre, med effektiva resultat.

Yoiledys Tornes uppger också att i fallet med kommunens äldreboende, där det finns 46 äldre intagna, befinner dessa sig i en ”social isolering”. De betjänas av en grupp anställda som arbetar i 14-dagarsperioder och som därefter ersätts av en ny grupp, för att på så sätt minimera risken för virussmitta med en personal som ”löper fritt i samhället”. Denna personal, uppger tidningen Giron, kontrolleras rigoröst.

– Kontroll av temperaturen, handhygien, identifiering av symptom av and- och luftvägar, desinfektering av fordon och personal som levererar produkter till hemmet är förstahandsprioritering för att undvika smitta av detta center, säger Tornes Rodríguez.

Inom kommunen Pedro Betancourt registrerades två fall av Covid-19, varav det ena fallet slutade med ett dödsfall, beklagar kommunens hälsovårdschef. Hon betonar att den främsta utmaningen för de kubanska myndigheterna är att undvika nya fall av smittan och bevara hälsan hos de äldsta som är den mest utsatta gruppen.

P.S. I dag rapporterade Kuba ett (1) nytt fall av Covid-19. Ingen avliden.


Statistiken från den 23 juni, 2020, i Kuba:
Bekröftade fall av smitta; 2319, intagna som misstänkta: 98, kurerade; 2130 och avlidna: 85 människor.