torsdag 21 januari 2021

Kuba inleder produktionen av 100 miljoner vaccin mot Covid-19


 


Kuba inleder produktionen av 100 miljoner doser vaccin mot Covid-19

Gigantiska vinster för de transnationella läkemedelsbolagen!

TEGUCIGALPA / 2021-01-21 / DICK EMANUELSSON / Det kubanska Institutet Finlay och det industriella bioteknologiska företaget BIOCEN inleder nu en slutoffensiv för att samordna massproduktionen på Kuba av vaccinet som de har döpt till ”Soberana 02”.

Det uppger i dag Telesurs reporter i Kuba, Rolando Segura. De länder som är intresserade av att inskaffa Soberana-2 återfinns bland annat Iran och Venezuela.

Kuba kommer att producera 100 miljoner doser under 2021, uppgav Institutet Finlays generaldirektör Vicente Verez inför den utländska presskåren på Kuba.

Han uppgav att de kliniska testerna från Soberana 01 till Soberana 02 har genomförts på de kandidater som företagen har haft till förfogande.

– Vi genomför för närvarande en reorganisering av våra produktionsapparat för efterfrågan är mycket stor och vi måste därför förbereda oss för att kunna möta denna efterfråga, sa Verez till pressen.

Han klargjorde också att vaccinet ska vara säkert och uppgav att de innehåller inget levande virus utan endast delar av detta varför en vaccinering av detta inte medför större biverkningar.

Skillnaden mellan kapitalism-socialism

Verez betonade den humanitära målsättningen som Kuba har med detta projekt, även om han betonade ”behovet av vårt system för att (ekonomiskt) stödja produktionen av vacciner och läkemedel för landet”.

– Vi är inte ett multinationellt företag där den ekonomiska avkastningen är drivkraften (...) Tvärtom, vi arbetar för att skapa en sundare hälsa och avkastningen är en konsekvens men det kommer aldrig att bli det prioriterade, underströk Verez där han betonade skillnaden mellan den profitdrivande transnationella läkemedelsindustrin som Pfizer eller den svensk-brittiska läkemedelsjätten Astra-Zeneca och den kubanska statliga sektorn.




Astronomiska vinster

Den 11 december 2020 uppgav CNN [1] att Pfizer och det tidigare okända läkemedelsföretaget Moderna (USA) under 2021 kan komma att kamma in, enbart vad gäller företagens vaccin mot Covid-19, hela 32 miljarder dollar eller i svenska kronor 264 miljarder! Enbart Pfizer redovisar här 19 miljarder. För åren 2022-23 kommer ytterligare 9,3 miljarder dollar att registreras för vaccinet mot Covid-19.

Pfizers vaccin mot lunginflammation kommer under 2021 att ge aktieägarna YTTERLIGARE 5,8 miljarder dollar. Pfizers tyska allierade BioNTech, är än mer euforisk. Priset på detta företags aktier har under coronavirusets expansion exploderat med 300 procent!

Betydligt blygsammare vinsttendenser redovisar Astra-Zeneca. Det redovisade enbart under det andra kvartalet 2020 en vinst på 8,4 miljarder kronor [2]. Bolagen tar emot miljarder i statliga bidrag från desperata regeringar för forskning medan multisarna själva tar hand om de jättelika vinsterna. Skulle tendensen från andra kvartalet hålla i sig för Astra-Zeneca, vilket inte bara är troligt, tendensen är säkert i kraftigt stigande, skulle bolaget registrera en vinst på 35 miljarder kronor!

Att Wall Streets hugade spekulanter inte vet av sig av eufori eller hur de ska kunna kontrollera adrenalinet just nu, är inte att förvånas. Medan världen befinner sig i en gastkramande överlevnadssituation, framför allt mänsklighetens riskgrupper, inser den kapitalistiska exploateringens parasitära spekulanter att suga ut konsumenterna, det vill säga människor av kött och blod, till det yttersta.

Skillnad mellan Kuba-USA-Sverige

Och det är där som den kubanske läkaren och vetenskapsmannen Vicente Verez säger:

– Vi är inte ett multinationellt företag där den ekonomiska avkastningen är drivkraften (...) Tvärtom, vi arbetar för att skapa en sundare hälsa för människorna.

Var och en får själva drar sina slutsatser av två olika ekonomiska system, Wall Streets KAPITALISM och Havannas SOCIALISM!

Covid-19 i Kuba-USA-Sverige

PÅ KUBA REDOVISADES igår 19.122 smittade av Covid-19 sedan mitten av mars och 180 avlidna. I Wall Streets USA uppgav John Hopkins University att nästan 25 miljoner människor smittats medan 408.382 har avlidit.

I Astras ursprungliga vagga Sverige redovisades i dag 542 952 smittade och 10 921 döda.

För dessa läkemedelsjättar finns en jättelik kapitalistisk marknad!

[1] Pfizer y Moderna podrían obtener US$ 32.000 millones por la venta de vacunas contra el covid-19 (solo en 2021)
https://cnnespanol.cnn.com/2020/12/11/pfizer-y-moderna-podrian-obtener-us-32-000-millones-por-la-venta-de-vacunas-contra-el-covid-19-solo-en-2021/

[2] Stort vinstlyft för Astra Zeneca
https://sverigesradio.se/artikel/7523891

Källa: https://www.telesurtv.net/news/cuba-producira-cien-millones-dosis-vacuna-soberana-dos-covid-20210121-0002.html