måndag 25 maj 2020

Kubanskt läkemedel lyckas modulera den dödliga inflammationen som orsakar Covid-19

Från Centrum för Genteknik och Bioteknik (CIGB) på Kuba.


Kubanskt läkemedel lyckas modulera den dödliga inflammationen som orsakar Covid-19

TEGUCIGALPA / 2020-05-25 / En ny utvärdering avslöjar att det kubanska läkemedlet CIGB-258 möjliggjorde en återhämtning av 92% av de allvarligt sjuka och utredda patienterna, uppger dagstidningen La Estrella de Panama.

Enligt denna historiska dagstidning, med 171 år på nacken, har användningen av läkemedlet CIGB-258, som är framtaget och producerat av Centrum för Genteknik och Bioteknik (CIGB) på Kuba, lyckats minska dödlighetsgraden hos patienter i allvarligt och kritiskt tillstånd, drabbat av COVID-19.

Ursprungligen var detta läkemedel avsett för behandling av kroniska inflammatoriska sjukdomar såsom artrit, eftersom det är en regulator för hyperinflammation som orsakar dessa smärtor.

Men enligt den kvinnliga läkaren Gillian Martinez Donato, som är CIGB-forskare och chef för det vetenskapliga projektet i Havanna, konstaterades att ”hos svåra patienter var överlevnadsgraden 92 % och i fallen med de patienter som befinner sig i en kritisk situation var den 73% efter att de hade behandlats med CIGB-258. Sammantaget var överlevnaden för alla sjuka, inklusive kritiskt sjuka och kritiskt sjuka, 81% , uppgav Martinez till pressen.

Senare försäkrade hon att ”dessa resultat är verkligen mycket uppmuntrande, särskilt eftersom det har beskrivits i internationella rapporter att överlevnadsnivån för patienter i kritiskt tillstånd COVID-19 inte överstiger 30%”!


Kubanska oftalmologer genomför en starroperation i Honduras, kostnadsfritt för de mest fattiga i landet. FOTO: MIRIAM EMANUELSLSON HUEZO

Kardiovaskulär kollaps motverkas

I huvudsak kan det nya SARS-CoV-2-koronaviruset utlösa ett dödligt resultat eftersom det infekterade immunsystemet tenderar att orsaka en överdriven inflammatorisk reaktion på den virala närvaron. En sådan respons från denna organism erkänns av den vetenskapliga litteraturen som en ”cytokinstorm” [https://en.wikipedia.org/wiki/Cytokine_storm], eftersom de ökar och utsöndras av celler i immunsystemet.

Det är under dessa omständigheter som CIGB-258 har visat sin förmåga att rädda liv, eftersom dess funktion, bevisad i denna och andra sjukdomar, har varit relaterad till regleringen och minskningen av inflammationsprocesserna som sedan pandemins start har genererat en kardiovaskulär kollaps, en multipel svikt av olika kroppsorgan och död hos COVID-19-patienter.

Mitt i epidemin som pågår över hela planeten och i frånvaron av ett vaccin som kan besegra detta virus, handlar det om att hitta effektiva ALTERNATIVA behandlingar som är ett brådskande behov som överskrider gränserna.

Kubansk disciplin och kollektiv organisation

I detta avseende har CIGB lyckats skapa och producera, menar den panamanska dagstidningen en rad läkemedel med högt terapeutiskt värde som framgångsrikt används vid olika sjukdomar, även många år innan COVID-19 uppkom. Flera av dem har redan visat sitt värde mot SARS-CoV-2, såsom den rekombinanta Human Interferon Alpha 2b och Itolizumab.

Emellertid, konstaterar La Estrella de Panama (Panamas Stjärna) ligger ”hemligheten” för de relativt positiva resultaten som uppnåtts av Kuba inför pandemin inte bara i öns vetenskapliga framsteg, utan i ett antal oräkneliga åtgärder som har bidragit och som handlar om en kollektiv folklig disciplin som accepteras och följs av de stora befolkningsgrupperna.

Dick Emanuelsson


Källa: https://www.laestrella.com.pa/cafe-estrella/salud/200525/medicamento-cubano-logra-modular-letal-hiper-respuesta-inflamatoria-provoca-covid-19