torsdag 2 april 2020

Kubanska hälsovårdskooperanter föredras av ursprungsbefolkningarna i Kanada

Många folk och regeringar i världen vänder sig i allt högre utsträckning till Kuba för att få hjälp och assistens i kampen mot coronaviruset. Den kubanska humanismen är ett mäktigt vapen mot USA:s kriminella 60-åriga blockad mot detta folk och nation i Karibien.




Kubanska hälsovårdskooperanter föredras av ursprungsbefolkningarna i Kanada

Av Dick Emanuelsson

Jerry Daniels
– Vi föredrar “den KUBANSKA MODELLEN som är preventivt förebyggande och som integrerar för att lösa problem med hälsa, säger Jerry Daniels, en av ledarna för ursprungsbefolkningarna i regionen Manitoba i Kanada.

Han citeras i en av de senaste artiklarna som Nyhetsbyrån Cubainformacion, med redaktion i Bilbao, Baskien som för två dagar sedan publicerade den intressanta nyheten om att nu vänder sig även ursprungsbefolkningarna i den ”moderna I-världen” till Kuba för att få hjälp i kampen mot Covid19.


I KANADA FINNS DET 634 indiansamhällen och dessa utgör 4,7 procent av den totala befolkningen. Kanada har kanske vid sidan av Kuba det mest avancerade och mest utbyggda sjukvårdssystemet på den amerikanska kontinenten.

Men trots det vänder sig ursprungsbefolkningarna till Kuba.

Dave Ledoux.
Dave Ledoux är en annan ledare för dessa folk:

– Den kubanska medicinens filosofi har en gemensam beröringspunkt mellan de tekniska nyheterna och den konventionella medicinen/hälsovården med modellen för traditionell medicin av våra ursprungsfolk. Så det är ett perfekt val, summerar den kanadensiske representanten för ursprungsfolken.


DÄRFÖR HAR DE TILLSTÄLLT Kubas regering en förfrågan om att skicka läkare till sina samhällen för att bekämpa virussmittan. Men inte bara det. De vill även få möjligheten att skicka representanter för sitt eget folk till den Latinamerikanska Medicinska Högskolan i Havanna, ELAM för att där utbilda sina egna läkare.

Cubainformacion å sin sida sammanfattar nyheten att om initiativet får framgång, kan det bli en ny seger i kampen för att bryta blockaden och en förstärkning av samarbetet Nord-Syd.

Våra baskiska kollegor konstaterar också med luttrad ton att den här nyheten inte är ett tema som platsar i de stora korporativa medierna.

Men det visste vi så klart, sedan långt tidigare.

Ledoux och Daniels på besök i Havanna.


Intressant om temat från, CBC på engelska: