torsdag 28 februari 2019

Restaurang i Storbritannien som vägrade ta ned Kubaflagga med Che möttes av ännu större solidaritet!

Maria Victoria och hennes engelske man Geoff Oliver, ägare till restaurangen “El Cuba Libre”, i Manchester.





Restaurang i Storbritannien som vägrade ta ned Kubaflagga med Che möttes av ännu större solidaritet!

– Denna fana ha suttit där under åratal och aldrig har någon klagat. I stället är det flera gäster som vill fotografera sig med fanan i bakgrunden, vilken är vår fosterlandssymbol.

Det säger kubanskan Maria Victoria och hennes engelske man Geoff Oliver som är ägare till restaurangen “El Cuba Libre”, belägen i Hyde, staden Manchester.

Att det finns pitiyankies överallt är ingen nyhet. Även i industrialismens vagga, även om de verkar vara få. Och ägarna till den Fria Restaurangen vägrar att följa rekommendationen från en polisinspektör och dennes kollega som sökte upp paret i december förra året. Detta uppmanades att plocka ned Kubas flagga med Che inbroderad, i annat fall skulle de riskera att förlora sitt utspisningstillstånd. Enligt poliserna hade en kvinna och en man gjort ett klagomål till polisen om att bilden på Che utgjordes av en ”terrorist”.

– Den fanan har suttit där i åratal och aldrig har någon gjort ett klagomål. Att plocka ner fanan skulle innebära att plocka ner även mig för det är en fosterlandssysmbol, säger Maria.


Beväpnade med "Gerillahjälten", el Guerrillero Heroico, Che Guevara festades det värre som svar på det lokala paret av Pitiyankies klagan till polisen om att denne hjälte skulle vara en "terrorist". Närmare 8000 kronor samlades in som förvandlades till musiksintrument på konservatoriet i Guanabacoa, i västra Havanna.


Fest och ”Häng upp fler fanor”!

I stället för att resignera och plocka ner fanan med Che, bestämde sig María och Geoff att klaga hos kommunalrådet samt att kalla på lokalpressen, för de ansåg att polisens rekommendation innebar ett våldförande på deras medborgerliga rättigheter.

– Flera medier reproducerade nyheten och det har inneburit ett stort stöd som förstärkts av våra gäster och Kubavänner. Folk stannar och hälsar på mig på gatan och gratulerar mig för att vi vägrar ta ner fanan. Och de säger; ”Häng upp fler fanor”! Stödet har blivit enormt och jag har fått hälsningar från alla håll, berättar Maria.

Den 9 februari, på begäran av Marias och Geoffs gäster och vänner, utlyste de en stor fest på restaurangen och de bad alla att sätta på sig en t-skjorta med Che på bröstet.

– Vi erbjöd gratis mat den dagen och folk njöt jättemycket och skänkte pengar, sammanlagt 640 pund, cirka 8000 kronor. Dessa pengar går till att köpa in instrument på Konservatoriet Guillermo Tomas i Guanabacoa, i Havanna och andra musikskolor i Kuba.


Ches´ blick etsar fortfarande. . .

Fram tills nu har myndigheterna hållit en låg profil och inte besvärat det ståndaktiga men värdiga paret.

– Fanan och Che hänger kvar och det minsta de borde göra är att be om ursäkt till kubanerna som lever här. För fanan ska fortsätta hänga kvar och jag gör inte avkall på mina principer. För de som kritiserar mig vill jag bara understryka Che´s ord:

“På jorden behövs det folk som arbetar mer och kritiserar mindre, som bygger mer och förstör mindre, som lovar mindre och löser fler problem, som förväntar sig få mindre för att ge mer, som säger att vi gör det bättre nu och inte i morgon”!

Read-Writing: D.E.