måndag 12 juli 2021

Historien om en desperat kubansk mor i Lima med en hjärtsjuk dotter

 

Skillnaden mellan kubansk medicinsk hjälp i världen mot Covid-19 och den colombianska "hjälpen" i form av aktiva och f.d. armésoldater som rekryterats till Haiti och utpekas som mördare av landets president.


Historien om en desperat kubansk mor i Lima med en hjärtsjuk dotter

DICK EMANUELSSON / TEGUCIGALPA

I Facebookgruppen ”Latinamerikaintresserade” finns en svensk-peruan, Carlos Cerna som har bedrivit en intensiv kampanj till stöd för Keiko Fujimoris och den peruanska högerns påstående om att ”valet i Peru skulle ha vunnits på valfusk”. Nu, efter att den peruanska Valtribunalen har konstaterat att ingen av de tusen röstprotokoll som Fujimori hävdade utgjorde ett valfusk, har Mr. Cerna i stället övergått till att delta i den internationella högerns kampanj mot Kuba.

 

Provokationen från Perus ambassad i Havanna

Och med anledning av den nya USA-kampanjen och kopplingen till landet Peru, gick tankarna osökt till en händelse kring 1980 då den peruanska ambassaden öppnade sina portar i Havanna för alla kubaner som ville lämna Kuba och flyga till Lima.

Trädgården fylldes med tusentals kubaner. De hade naturligtvis föreställt sig att därifrån flyga till Miami. Men det gick inget vidare.

De var inte välkomna efter att Florida hade tagit emot 130.000 kubaner varav de flesta var ”Escoria” (mänskligt avfall), som 6,5 miljoner demonstrerande kubaner hävdade i den största demonstrationen i Kubas historia. ”¡Que se vayan”! Dra! uppmanade Fidel i ett tal dessa kubaner som föredrog Miami framför Jose Martis fosterland.

 

Fängslade i Miami, tält i Limas parker

I Miami Herald publicerades skräckhistorier om hur kvinnor hade blivit gruppvåldtagna av dessa kubaner som fick ”koncentreras” i vad de kallade för ”koncentrationsläger”. Myndigheterna i Miami stod perplexa inför den våg av brott dessa kubaner begick.


En kubanska läkare undersöker en flicka i Havanna. Hälsovården är gratis.


President Jimmy Carter som hade stimulerat USA:s ”lockelser” att ”ta båten från Mariel”, en kubansk hamn 65 kilometer väster om Havanna, dit Miami-kubanernas yachter angjorde för att transportera kubaner till USA, ångrade sig djupt. För vad han tog emot var nog just ”Escoria”! Kommer ni ihåg filmen "Scarface" med Al Pacino som förkroppsligade en stor del av dessa `Marielitos´ i Miami.

Men de kubaner som i stället hade flugit till Lima, flera tusen, blev sittande i Lima. Där blev de varse om det som kubanerna har men inte finns att tillgå i Peru; en gratis sjukvård med kvalité. Inte heller en socialtjänst som kunde ge dem en lägenhet, möbler, ett arbete eller socialbidrag. ”Klara sig bäst den som kan”! blev det konkreta mottot för tusentals av dessa kubaner som slog upp sina tält i Limas parker där de överlevde dygn efter dygn under regn eller fruktansvärd hetta.



Malenconpromenaden i Havanna. I Kuba finns inga barn som sover på gatorna. I världen är det 200 miljoner och Latinamerika och Karibien är starkt representerat. Men Kuba finns inte med i statistiken. Foto: Dick Emanuelsson.


Bebis med hjärtfel men ingen vård

Bland dem fanns en kubanska med sin bebis. Bebisen som led av hjärtfel blev allt sjukare och den desperata modern gick till sjukhuset där sjukhusledningen förklarade att hon var tvungen att söka privat svindyr sjukvård för sin dotter.

Desperat stoppade hon en kvinnlig läkare på sjukhuset och på knä bad hon henne att hjälpa hennes dotter. Läkaren, med sina typiska andinska drag med de höga kindknotorna i det bistra ansiktet tittade på kubanskan, men sa inget utan övergick till att titta på bebisen som hon tog in i ett av behandlingsrummen.

Därefter gick hon ut, pratade med några kollegor som samlades kring bebisen och de inledde därefter en liten operation som bebisen behövde genomgå för att överleva.

Bebisen överlevde och den kubanska modern, överväldigad och gråtande av tacksamhet mot denna peruanska läkare från Pedro Castillos Anderna tittade bara på henne när hon svarade på den kubanska kvinnans fråga om hur hon ”skulle kunna tacka henne i brist på pengar”?

– Tacka inte mig, tacka det kubanska folket som finansierade och gav mig möjlighet att STUDERA TILL LÄKARE PÅ KUBA!

 

Kubanskan Luisa Toledano, som inte är modern i berättelsen men som tillsammans med denna kom till Lima för 41 år sedan lever nu i det gigantiska fattiga bostadsområdet Villa Salvador med cirka 400.000 invånare. Hon överlever genom att sälja äpplejuice. Foto: El Comercio.