tisdag 20 november 2007

Första seget mot invasion av Kuba?

<3577>

Stockholm / 050805 / USA:s utrikesminister Condoleezza Rice utsåg i förra veckan Caleb McCarry som ”samordnare för Kubas övergång” till kapitalism. På Kuba och i Latinmerika ses beslutet som ett första steg mot invasion.

– Utnämningen är det mest absurda jag upplevt i mitt liv, säger Wayne Smith, utrikespolitisk expert på det Washingtonbaserade Centrum för Internationell Politik, CIP, till nyhetsbyrån DPA.

Larry Birns från Rådet för Hemisfärens Angelägenheter är ännu mer kritisk:

– Det är bara helt enkelt indignerande, en skam. Det är så otroligt att jag har svårt att tro att det är sant.

Men sant är det och ingår i Bushadministrationens strategi för att slå ned alla regeringar, sociala och politiska processer som försöker utstaka en egen politik och därför blir skottmål för USA:s utrikespolitik. I Condoleeza Rices beslut ligger riktlinjerna för Caleb McCarry att skissera en strategi för att ”demokratisera” Kuba. Redan i den 500 sidor långa Colin Powell-rapporten som kom förra året ingår denna ”övergång”. I klartext han dlar det om att allt offentligt på Kuba, utbildning eller hälsovård och alla statliga företag ska privatiseras. Gamla fastigheter, storgods, landinnehav ska överlämnas till sina forna ägare, det vill säga den antikubanska koloni som dominerar Miami och Florida sedan 45 år. I övrigt ska de transnationella företagen beredas plats för den största ön i Karibien.

Smith säger att beslutet är en förolämpning mot Kubas nationella suveränitet.

– Men det är också absurt för det existerar ingen övergång på Kuba. Att säga att regeringen Castro är på fallrepet är att ha hallucinationer. De har i stället nya förbindelser med Kina, Venezuela och ekonomin (den kubanska) växer, försäkrade Smith.

Birns anser att beslutet är magstarkt ”och bara kommer att fördjupa USA:s brist på legitimitet i Latinamerika. Det blir förmodligen i stället en bumerangeffekt”.

– Jag tror att Latinamerikas reaktion kommer handla om att dra in Kuba mer i de interamerikanska verksamheterna. Latinamerika är förberett för att utmana Washington. Utnämningen kommer att skada perspektiven som Washington har över ALCA, (USA:s förslag till en ny frihandelszon från Alaska i norr till Patagonien i söder).

– Resten av Latinamerika kommer att skratta. Men framför allt kommer de att uppfatta utnämningen som en indikator på hur USA fortsätter att se Latinamerika som ett protektorat under USA-kontroll, säger Smith.

Vilken skada kommer då denne ”samordnare” göra för för förbindelserna med Kuba? Smith tror att han i praktiken kommer att sitta vid ett skrivbord i Washington, lyfta papper och underteckna dokument som inte kommer ha någon som helst betydelse, ”Det är ett sterilt uppdrag”.

– Det är så improduktivt men leder minnet tillbaka till tidigare USA-invasioner. Det är en skam, en olycka, illägger Birns.

Peter DeShazo, chef för den nykonservativa tankesmedjan Centrum för för Internationella Strategiska Studier, uppgav till DPA att han inte hade någon kommentar till Rices beslut.

Inte ens den kubanska kolonin i Miami är homogen och Wayne Smith tror att om Rices beslut är ägnat att flirta med denna stora väljargrupp så har hon gjort ett stort taktiskt misstag.

– Ståndpunkterna hos väljarna i Florida är under förändring. Majoriteten av kuba-amerikanerna kommer också att bli förolämpade av denna utnämning. Det finns emellertid en liten hårdför grupp exilkubaner som kan vara nöjda. Det är också de som förser valkampanjerna med pengar. Men jag tror att detta är mer en ideologisk fråga.

Dick Emanuelsson