tisdag 20 november 2007

Kubansk minister och statstjänstemän avhysta från Hotel Sheraton – i Mexiko!

<1777>

USA-blockadens absurda konsekvenser mot Kuba:

CENTRALAMERIKA / 060206 / “Arrogans eller maktlöshet”? rubricerade Juventud Rebelde, de kubanska ungkommunisternas dagstidning, ordern från Vita huset att avhysa en delegation på 17 kubaner från Hotel Sheraton i den mexikanska huvudstaden.

Kubanerna, med Raúl Pérez de Prado, viceminister för den kubanska basindustrin i spetsen, beordrades helt sonika att packa sina väskor och skaffa sig ett annat hotell. Delegationerna fick inte ens tillbaka pengarna för de förbetalda rummen.

Den absurda historien på USA-blockadens konsekvenser ägde rum i fredags då kubanerna sammanträffade med representanter för flera USA-företag som till exempel ExxonMobile, Caterpillar och Valero Energy, företag som är intresserade av att investera inom energisktorn på den karibiska ön. Som arrangör för mötet stod den Kubansk-amerikanska Handelsföreningen (Asociación de Comercio Cubano-Estadounidense) som tidigare har genomfört liknande möten. Föreningen leds av nordamerikanen Kirby Jones som sammanfattade den maktfullkomliga hållningen från Bushaadministrationen:

– Om man drar detta till sin extrema logik innebär det att ingen kuban kan ta in på något USA-hotell i världen eller konsumera en hamburgare på McDonald´s.

Ägarna till Sheraton i Mexiko, Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., fattade beslutet efter att blivit kontaktade av USA-regeringen. Men Sheraton bryter även mot de mexikanska lagarna (Ley antídoto, "motgiftslagen") från 1996 som instiftades som ett svar på Helms-Burton-lagen som syftar till att skärpa blockaden mot Kuba via sanktioner mot företag från tredje land.

Varje år fördöms USA:s blockad mot Kuba av FN:s Generalförsamling.

Dick Emanuelsson