tisdag 20 november 2007

Demonstrationer mot Hotel Sheraton i Mexiko tillämpade Helms-Burton-lagen och kastade ut en kubansk affärsdelegation

<4126>

”Nu strävar Imperiet till att dess lagar ska vara giltiga för hela solsystemet”

CENTRALAMERIKA / 060208 / Hundratals mexikaner demonstrerade på tisdagen mot Hotel Sheraton beslut i fredags att avhysa en kubansk affärsdelegation.

Med slogans som ”Fuera Yanquis”!, ut med jänkarna, brändes en USA-flagga framför skärrade hotellchefer. På de luxuösa glasdörrarna monterades en banderoll med orden: ”Stängt på grund av att det villigt tjänar imperialismen och förtrampar den nationella suveräniteten”!

Raúl Pérez de Prado, viceminister för den kubanska basindustrin i spetsen för 17 kubanska statstjänstemän, beordrades i fredags helt sonika att packa sina väskor och skaffa sig ett annat hotell. Pengarna för de förbetalda rummen (tre dagar) konfiskerades av Sheraton.

Intresserade USA-företag

Händelsen på den absurda USA-blockadens konsekvenser ägde rum då kubanerna sammanträffade med representanter för flera USA-företag. ExxonMobile, Caterpillar och Valero Energy är företag som är intresserade av att investera inom energisktorn på den karibiska ön.

Som arrangör för mötet stod den Kubansk-amerikanska Handelsföreningen (Asociación de Comercio Cubano-Estadounidense) som tidigare har genomfört liknande möten. Föreningen leds av nordamerikanen Kirby Jones som sammanfattade den maktfullkomliga hållningen från Bushaadministrationen:

– Om man drar detta till sin extrema logik innebär det att ingen kuban kan ta in på något USA-hotell i världen eller konsumera en hamburgare på McDonald´s.

Men vänskapen och solidariteten med Kuba är historiskt stark i Mexiko. Därför dröjde det inte lång tid förrän uppretade mexikaner genomförde sin fredliga aktion mot den transnationella hotelljätten.

– Det som vi försvarar här är den nationella suveräniteten. Det är upp till mexikanerna att bestämma vem som får besöka vårt land eller inte, sa Jesús Escamilla, en av ledarna för protesten, till den kubanska nyhetsbyrån Prensa Latina.

Fox: ”Angelägenhet mellan enskilda intressen”

Escamilla anser att USA-aktionen inte bara är en ny provokation mot det kubanska folket utan kan också utgöra en upptrappning av aggressionerna från president Bush. Demonstranterna krävde att Mexikos president Vicente Fox ska ”tala ur skägget” och inte förbli flat mot sin USA-kollega som han hittills har varit. Mexikos utrikesministerium sa i en kommentar att det betecknar avhysandet av den kubanska delegationen som en ”angelägenhet mellan enskilda intressen”.

Det är ett uttalande som retat upp den mexikanska opinionen och den favorittippade kandidaten till presidentvalet 2 juli, vänsterkandidaten Andrés Manuel López Obrador sa i sitt dagliga morgonprogram i TV:

– Man kan inte tillämpa utländska lagar i vårt land.

Men det är precis vad USA anser.

USA:s lagar står över nationernas

På sin dagliga presskonferens i tisdags sa Sean McCormack, språkrör för State Departement, att avhysandet av den kubanska delegationen från Hotel Sheraton i fredags var ett riktigt beslut som USA-regeringen stöder.

– USA:s lagar ska tillämpas mot alla USA-företag eller dotterbolag och det spelar ingen roll var de är verksamma, i Mexiko City, i Europa eller i Sydamerika. McCormack varnade för att USA är uppmärksammat på att försvara den lag som enligt egen utsago är universell och står över alla andra nationers lagar.

Ägarna till Sheraton i Mexiko, Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc., fattade beslutet efter att blivit kontaktade av USA-regeringen. Men Sheraton bryter mot Ley antídoto, ”motgiftslagen”, den mexikanska lag från 1996 som instiftades som ett svar på Helms-Burton-lagen som syftar till att skärpa blockaden mot Kuba via sanktioner mot företag från tredje land. Men varje år fördöms bland annat denna lag och USA:s blockad mot Kuba av FN:s Generalförsamling.

Den venezuelanska nyhetsbyrån Aporrea sammanfattade USA:s krav på rätt till att tillämpa dessa extraterritoriella lagar ”som höjden av arrogans”.

”Nu strävar Imperiet till att dess lagar ska vara giltiga för hela solsystemet”.

Dick Emanuelsson

Källa: Prensa Latina och La Jornada