<2395>
TEGUCIGALPA / 060823 / På samma plats som Fidel Castro för 44 år sedan invigde en läkarhögskola efter att hälften av Kubas dåvarande läkare hade lämnat ön och den unga revolutionen, mottog 1593 unga män och kvinnor från 26 länder sin läkartitel tillsammans med 2314 unga kubaner. Kuba förfogar i dag över 71 000 läkare, det mest läkartäta landet på den amerikanska kontinenten.
Den kubanska hälsovården har sedan börjat av 1960-talet genomgått en revolution inom revolutionen. Av de 6 000 läkare som fanns på Kuba 1959 valde över hälften att lämna sitt land när hälsovården förvandlades från kurativ till preventiv, men framför allt för att hälsovården blev kostnadsfri. Perspektiven var skrämmande för ett tropiskt land med många sjukdomar och en fattigdom som gjorde att genomsnittsåldern på Kuba var extremt låg.
Satsningen på att skapa en läkarhögskola inleddes och i dag förfogar varje större stad och alla provinser över universitetsfakulteter med läkarutbildning. Kuba har ett överskott på läkare och de kubanska läkarna arbetar i 68 länder. Bara Venezuela hyser 20.000 läkare som täcker 70 procent av behovet.
På Havannas Latinamerikanska läkarhögskola, även kallad ELAM, studerar 10 500 ungdomar från 28 länder. ELAM. Förra året utexaminerades 1610 utländska elever till läkare på ELAM. Deras bakgrund såg ut så här, vilket ger en bild av det sociala, köns- och etniska urvalet av eleverna:
- Genomsnittsåldern var 26 år.
- Kvinnorna utgjorde 45,9 %.
- 33 olika etniska grupper fanns bland studenterna, av dessa många maya eller miskitoindianer (Centralamerika).
- 71,9 % av de utexaminerade kom från arbetar- eller bondefamiljer och från avlägsna regioner (74,7 %).
- 1 143 studenter redovisade höga betyg medan 180 studenter (12 %) mottog ”Guldorden”
– Om det inte införs ett system för att massutbilda läkare som vi har gjort på Kuba, kommer folkens framtid att vara mycket oviss. Ty mellan epidemierna och den sociala marginaliseringen kommer sjukvården de fattiga i världen vara ständigt hotad, sa Jubas hälsovårdsminister José Ramón Balaguer, till de nyexaminerade läkarna. Dessa reser nu tillbaka till sina hemländer och förhoppningen är att de där ska utgöra ett stort stöd i första hand för sitt lands fattiga, den majoritet av befolkningen som inte har tillgång till något socialförsäkringssystem.
Dick Emanuelsson