söndag 16 augusti 2015

Kuba-USA: ”Vi får se vilken nytta USA kommer att ha av sin “Havannabutik”

John Kerry återinviger USA:s ambassad i Havanna efter 54 år av brutna diplomatiska förbindelser.
”Vi får se vilken nytta USA kommer att ha av sin ´Havannabutik´”

Av Dick Emanuelsson

TEGUCIGALPA-HAVANNA / 2015-0816 / Den 14 augusti förvandlades USA:s Intressekontor i Havanna till USA:s ambassad. Vad betyder det för framtiden i förbindelserna mellan de bägge länderna? Har det någon betydelse när USA:s blockad mot den karibiska ön är intakt?

Jean-Guy Allard.
Flamman har talat med Jean-Guy Allard, en veteran inom den kanadensiska journalistkåren. Han var redaktör under nästan 30 år för Le Journal de Montréal och Le Journal de Québec. Sedan år 2000 är han ackrediterad i Havanna och är en stor källa och referent för kollegor i Latinamerika och Karibien som söker uppgifter om Kuba. Han har skrivit flera böcker i samma tema.

Hur uppfattar du John Kerrys tal i Havanna när han sa ”Varken fiender eller rivaler utan grannar”?

– Jag ställer mig inte ens frågan om det han sa var sanning. Oavsett om han är i Havanna eller någon annan plats så ger han sin show. Utan tvekan är han en duktig showman. Sin kubanska kollega kallar han ”Bruno” (Rodriguez), som han vore hans golfpartner.

– Men bakom dessa offentliga uttalanden och förbindelser finns det en utstuderad USA-strategi för Latinamerika. Och i detta schackparti, vilka andra mål kan Kerry söka efter vid sidan av USA-intressen? Talade han inte om Latinamerika som ”vår bakgård” för några månader sedan? ”Varken fiender eller rivaler utan grannar”, utmärkt! Normalisering? Toppen! Men det brådskar att lyfta blockaden och upphöra med en usel behandling av kubanerna. Eller som kubanerna i Havanna säger; ”sluta prata strunt och sätt i gång och jobba”!

Med diplomatiska förbindelser blir det mycket lättar för konsulära ärenden. Men är det någon större skillnad om blockaden är kvar?

– Jag tror att det positiva för Kuba är att USA:s desinformationsmaskineri har sett sig tvungen att ”tvätta rent” bilden av Kuba. Jämför hur bilden av Raul (Castro) har förändrats på samma sätt som bilden av Mao och Yasser Arafat förändrades från demoner till sympatiska män. Allt hände under bara några dagar men det var när det passade USA.

– Kuba är i dag ett anständigt land. Dagen efter (14 december 2014, då förbindelserna offentliggjordes) flög representanter för många av Europas regeringar till Havanna för att uttala sin vilja till bra förbindelser till Kuba. Vad som bekräftades var underordnandet till USA.

Sverige har deltagit och deltar aktivt i USA:s undermineringsarbete mot Kuba som en självständig nation.


– Vi får se vilken nytta USA kommer att ha av sin “Havannabutik”. Fram tills nu har den nordamerikanska närvaron betytt spionage, infiltration, rekrytering och penetrering. Lås oss se om USA:s nya diplomatik kommer att civiliseras. Men om vi ser ut över Latinamerika och hur USA-ambassaderna agerar i de progressiva länderna så måste man fråga sig; kommer det att vara USA:s nya ”look” i den subversiva verksamheten i Havanna? För vi vet att USA inte ger upp sina försök till inblandning, de bara förfinar den.

Fidel Castro uttalade en dag innan Kerrys ankomst till Havanna att USA ”är skyldig Kuba massor av miljoner dollar för den skada de åsamkat landet”. Har den kubanska förhandlingsdelegationen tagit upp detta tema under förhandlingarna?

– Fidel satte verkligen tummen i ögat i frågan för det är USA som har krävt ekonomiska kompensationer för nationaliseringarna (i början av revolutionen). Jag tror att Fidel ville understryka betydelsen av ämnet för en fortsatt debatt. För man kan inte plåga ett folk i fem decennier och inte kompensera det för skadorna som är enorma. Den kubanska utrikesministern tog upp frågan i sitt tal.

Ingen av Obamas tio tidigare företrädare lyckades kuva och störta revolutionen under 54 år.Några kommentatorer har sagt, att med en USA-ambassad i Havanna kommer oppositionen, ledd av Yoani Sanchez eller ”Damerna i Vitt” få större manöverutrymme mot den kubanska regeringen. Kerry nämnde också i sitt tal om de ”demokratiska förändringarna i Kuba”. Hur uppfattar du detta scenario och vilken är den sociala basen för de nämnda grupperna i Kuba?– I Kuba är de famösa och dissidenterna som hyllas i pressen klart mindre transparenta. Yoani Sanchez? Vem är det? Bättre att tala om Musse Pigg eller Shakira. “Damerna i Vitt” har getts mycket mer publicitet. Havannas invånare har vant sig vid deras promenader som ingen ansluter sig till. För hela den oppositionella gruppen i Kuba är eller var inriktad mot marknaden i utlandet, till den som gav donationer. Den kubanske utrikesministern replikerade Kerry när temat om demokrati kom upp och sa att Washington tillhör storföretagens syn på demokrati. Kuba å andra sidan har ett demokratiskt valsystem som utgår från bostadsområdet och uppåt. Du kan själv föreställa dig USA med familjerna Clinton och Bush (återigen) som presidentkandidater 2016. Kerry skulle kunna ha hittat en annan tvistefråga (i Kuba).


CIA:s representant i Havanna, menar teckningen angående västmediernas gunstling, Yoani Sanchez.

Vad tror du nu kommer hända med oppositionen i Miami?

– Redan nu ser vi förvirringen i vad som här kallas för den “Anticastristiska Zoologin i Miami”. De vet inte i vilken skepnad de nu ska återvinnas i. För den här ”industrin” har genererat miljoner dollar under decennier. De är hundratals i Miami som har gjort förmögenheter men de börjar nu se över andra vägar till inkomster. Miami som har varit CIA:s stad har varit ett Mecka för knarket men sägs nu ha blivit ett pornografiskt centrum. I Miami inledde Batistadiktaturens gangsters sin era (i början av 1960-talet) och utvecklades med hjälp av pengar från “Bolaget” (läs maffian). Det var i huvudsak en samling av opportunister och ”Kampen mot Kuba” är inte längre lukrativt. Kongressfolk som Ileana Ros-Lehtinen och Mario Díaz-Balart är förbrukade. Miami kommer för eller senare att styras om för att göra affärer med Kuba. Det är det friska i de nya förbindelserna ”mellan grannar”.