lördag 4 juli 2015

”Kuba är på modet”, igen

Det pratas amerikansk engelska mer än någonsin på Havannas gator.




”Kuba är på modet”, igen
Den 20 juli i år öppnar USA och Kuba formellt sina ambassader i Havanna respektive Washington.
Den 3 januari 1961 bröt USA:s president och general Dwight David “Ike” Eisenhower de diplomatiska förbindelserna med den revolutionära regeringen i Havanna. En blockadpolitik inleddes mot den karibiska ön som kommer att fortsätta, trots att president Barack Obama har föreslagit kongressen att häva den.
På 70-talet, då president Jimmy Carter inledde en försiktig nedtrappning av det kalla kriget mot Kuba, öppnade de bägge länderna ”intressekontor”. Men blockadpolitiken förstärktes på 1980-talet och blockaden upphöjdes till en författningslag.
USA:s blockad mot Kuba har pågått i 54 år. Åren 1990-2005 var de tuffaste åren efter Sovjetunionens fall med vilken Kuba hade 85 procent av sin utrikeshandel. Den ”Ekonomiska Specialperioden” inleddes och kubanerna magrade bokstavligt. Men blockaden kunde inte knäcka varken ekonomi eller kubanernas vilja att bygga sin egen form av demokrati, menar alla seriösa bedömare.
Den 20 december 2014 uppgav Obama och Raul Castro att de bägge länderna skulle återuppta de diplomatiska förbindelserna. I slutet av februari kunde Flamman på plats i Havanna konstatera att det inte fanns ett enda hotellrum att uppbringa.
– Kuba är på modet! konstaterar den kubanske journalisten José Alejandro Rodríguez på ungkommunisternas tidning Juventud Rebelde, efter att beslutet om att de bägge länderna ska öppna ambassader igen.
– Till och med New York Times flirtar med Kuba ”cheak to cheak” och plötsligt vill alla till det sataniserade Havanna; artister, affärsmän, mediernas gurus eller Jet- Setfolket. Alla trånar efter sin del av tårtan som de drömmer om att dela på.
Dick Emanuelsson
Världens elva mäktigaste presidenter lyckades inte knäcka revolutionen och ett folk. Vad kan det beror på?