måndag 1 juni 2015

”De verkliga terroristerna”

Världens mäktiska stat har inte under mer än ett halvt sekel av blockad kunnat knäcka Revolutionen.
”De verkliga terroristerna”
1976 släppte proggruppen Nynningen låten ”De verkliga terroristerna”. Det var den jag kom att tänka på när nyheten om att USA hade strukit Kuba från sin terrorlista offentliggjordes förra veckan. Imperiet och cynismen hade lidit ytterligare ett nederlag.

Kuba blev uppsatt på listan 1982. Året därpå minerade USA:s flottstyrkor Fonsecabukten framför hamnstaden Corinto på det befriade Nicaraguas Stillahavskust. 1985 invaderade USA:s marinstyrkor den lilla karibiska ön Grenada, som också hade frigjort sig från imperialistiskt beroende.

Förevändningen för att sätta upp Kuba på terrorlistan var Kubas beslut att ta emot ett par ETA-flyktingar som dessutom hade fått grönt ljus av Felipe Gonzalez att bosätta sig på Kuba. Det andra motivet var att Kuba även hade tagit emot medlemmar från den colombianska FARC-gerillan. Det motsägelsefulla i det motivet är att FARC stämplades som terrorister av USA först 1996.

Nelson Mandela hade också äran av att finnas på samma lista. Först i juli 2008 ströks han från listan. Motivet för hans ”hedersbetyg” grundade sig på att han sedan 1960 ledde ANC och var grundare av ANC:s väpnade gren Umkhonto we Sizwe.

Den avgörande orsaken till att Mandela släpptes fri samt nedbrytandet av det förhatliga Apartheidsystemet, berodde till stor del på Kuba. Den 23 mars 1988 besegrade Kuba den sydafrikanska armén vid staden Cuito Cuanavale i södra Angola. Det blev inledningen till befrielsen av hela södra Afrika. Den 11 februari 1990 frigavs Mandela ur fängelset som han hade suttit i 27 år.

Dick Emanuelsson