söndag 11 maj 2014

Kuba arresterar fyra USA-kubaner från MiamiFyra USA-kubaner från Miami greps i slutet av förra veckan av den kubanska säkerhetstjänsten. De fyra anklagas för att ”ha planerat militära aktioner mot strategiska och militära installationer på Kuba med målet att framkalla våldsaktioner”.
En av de fyra, Raibel Pacheco Santos, 31, installerade redan 2009 en paramilitär organisation i Miami och skrev på organisationens blogg: “Denna organisation är grundad den 2 november 2009 på begäran av de Väpnade Styrkorna som finns inne i Kuba. (. . .) FLC:s enda existensberättigande är frihet och regimens störtande”.
Det kubanska inrikesministeriet publicerade dagen efter den paramilitära firmans olika offentliga kontrakt som är registrerade hos myndigheterna i delstaten Florida. Dokumenten bekräftade anklagelsens paramilitära del.
Jean-Gyy Allard är kanadensisk reporter ackrediterad sedan flera år i Havanna och han säger till Flamman:
– Detta nya försök att på Kuba genomföra terroristattacker är bara ett av ett oräkneligt antal på en lista över våldsaktioner som genomförts sedan de första dagarna av den kubanska revolutionen. Alla, utan undantag, har fått ett öppet eller dolt stöd av CIA.

Vem stöder terrorism?

Han säger vidare att Kuba veckan innan gripandet av de fyra Miami-terroristerna, togs upp på USA:s ”lista över länder som stöder terrorismen”.
– Det är inte bara cyniskt utan kriminellt när samma stat, USA, på sitt territorium inhyser ett dussintals brottsliga grupperingar i tjänst hos CIA.
Enligt det kubanska inrikesministeriet var de fyra på uppdrag av Santiago Alvarez. Denne är en kubansk fastighetsmagnat i Florida som satt i fängelse mellan 2004-2008. Alvarez avslöjades med en enorm vapenarsenal som paramilitära grupper skulle använda vid ett landstigningsförsök på Kuba.
Dick Emanuelsson