lördag 19 oktober 2013

Kongressledamot som föreslår köp av kubansk medicin mot amputering för diabetes anklagas för “förräderi”TEGUCIGALPA / 2013-10-19 / Den amerikanske kongressledamoten Joe Garcia anklagas för förräderi av politiska krafter inom kongressen, framför allt från Miami. Bakgrunden är Garcias´ förslag att lätta en aning på USA:s blockad mot Kuba och på prov inhandla det kubanska läkemedlet Heberprot-B.
I USA blir varje år 70 000 medborgare amputerade på grund av diabetesfot. Heberprot-B betraktas som
Kongressledamoten (d) Joe Garcia
det enda läkemedlet i världen som kan behandla diabetesfot för att undvika amputering. I stället för att ge de 70.000, i huvudsak fattiga USA-medborgarna, ett hopp om att undvika amputering, har Joe Garcia, utsatts för en kanonad av kritik av den republikanska extremhögern i kongressen. Denna leds av ordföranden i representanthusets utskott för utrikesfrågor, kuban-amerikanskan Ileana Ros-Lehtinen, född 1952 på Kuba, samma år som Fulgencio Batista genomförde en militär statskupp. Vid revolutionens seger 1959 lämnade hon Kuba tillsammans med sina föräldrar och bosatte sig i Miami.
– Det handlar bara om medicin, försvarade sig Joe Garcia.
Han menade också att den som vill prata politik kan göra så. Men underströk att han inte vill avsluta sin mandatperiod i kongressen och ha ignorerat det faktum att det finns tusentals medborgare med diabetesfot som riskerar amputering och att det finns ett läkemedel som inte får inköpas på grund av blockaden mot Kuba.
– Om behandlingen fungerar, varför skulle vi inte kunna köpa in det för att använda det?


Internationellt erkännande

Alla seriösa experter på medicin och hälsovård i världen ger Kuba ett stort erkännande inom detta område. Washington Post skrev för ett decennium sedan att om USA hade haft samma barnadödlighet som Kuba hade 2500 USA-barn kunnat ha levat idag. Och det trots en ekonomisk blockad som enligt en nyligen publicerad rapport för Kuba fördyrar all handel med 70 procent.
Det paradoxala har alltså uppstått, att Kubas internationellt erkända läkemedelsindustri skulle kunna rädda ett stort antal av diabetessjuka USA-medborgare. Men amputeringssågen kommer att göra sitt på grund av den egna regeringens blockad mot Kuba. Blockaden är i dag ett fördärv, inte bara mot Kubas utveckling utan även mot USA:s eget folk.
Besattheten och hatet mot Kuba från Ileana Ros-Lehtinen&Co skapar personliga tragedier på bägge sidor, skriver Edmundo Garcia, en kubansk radiopresentatör i Miami. Denne tar den andre Garcia, Joe, i försvar och har liksom kongressledamoten ådragit sig den kubansk-amerikanska extremhögern ursinne.

Ifrågasätter blockaden

Joe Garcia var den förste kubanättlingen med partibok hos demokraterna som valdes till representanthuset. I valet 2012 slog han republikanen David Rivera i det 26:e valdistriktet i Miami, också han med kubanskt påbrå. Han har distanserat sig försiktigt till de tongivande republikanerna som till exempel Ileana Ros-Lehtinen. Men förslaget att lätta på blockaden mot Kuba för att inhandla läkemedlet Heberprot-B orsakade ett ramaskri hos den ”kubansk-amerikanska maffian i Miami”, som Edmundo Garcia beskriver sina landsfränder i Miami.
Valet av en kuban-amerikansk demokrat bekräftar att allt fler kubaner födda i USA ifrågasätter USA:s officiella blockadpolitik mot Havanna.

Dick Emanuelsson