söndag 20 januari 2008

Vice ordföranden i liberalernas international avslöjad som mottagare av USA-pengar

<3987>

TEGUCIGALPA / 060911 / Carlos Alberto Montaner, en av flera vice ordföranden i liberalernas international, avslöjades den 8 september för att ha tagit emot pengar av USA-regeringen för att skriva negativt om Kuba.

Det var när en reporter på The Miami Herald ansökte via ”lagen om rätt till information”, som han fick ut uppgifterna. Dessa visade att misstankarna mot tre av hans egna kollegor på tidningen bekräftades. Dessa hade tagit emot statliga medel via propagandastationen ”Radio&TV Marti” i utbyte mot att skriva och uttala sig negativt mot regeringen på Kuba.

Carlos Alberto Montaner, krönikör på The Miami Herald och ytterligare ett tiotal reportrar på olika tidningar och tevekanaler i Miami, har i flera år stått i avlönad tjänst i Vita husets antikubapolitik.

Montaner var från början aktiv i en terroristorganisation på Kuba och dömdes för det 1961 till fängelse. Han bor i Spanien sedan 1970 och leder egna bokförlaget Playor och ”nyhetsbyrån” FirmasPress, som enligt kubanska underrättelsekällor påstås vara CIA-finansierade. Han var också samordnare av flera antikubanska kongresser i Europa och Latinamerika, finansierade av USA:s “National Endowment for Democracy”, NED, samma CIA-organ som finansierade männen och kvinnorna bakom statskuppen i Venezuela i april 2002.

Montaner var också initiativtagaren i början av 90-talet till att Kubas lilla med ohjälpligt splittrade dissidenter organiserade sig i partier för att få ekonomiskt och politiskt stöd i respektive international. Själv bildade han “Union Liberal Cubano” och blev vice ordförande i den liberala Internationalen 2003, med nära band till svenska folkpartiet.

I Spanien medarbetar han som krönikör i högertidningen ABC och ett 60-tal andra medier i världen. Innehållet i dessa krönikor är ett besatt hat mot regeringen i Havanna.

Montaner försvarade sig (tisdag 12 september) i den colombianska radiostationen ”WFM” med att han har gjort ett ”arbete” som vilken statligt avlönad universitetsprofessor som helst. Men det är en stor skillnad mellan ett autonomt universitet och en propagandastation vars enda målsättning, via sin propaganda, är att få regeringen i Havanna på fall.

I årets rapport från det prestigefyllda och Washingtonbaserade Rådet för Hemisfärens angelägenheter (COHA) bekräftas Radio&TV Martís propagandistiska låga och primitiva karaktär och beskrivs som ”en propagandamaskin för den kubanska extremhögern i Miami men även som en sysselsättningskälla för arbetslösa ideologer, fiender till Havanna”.

Ordföranden för Miami Heralds tidningsstyrelse och tillika chefredaktör, Jesús Díaz Jr, förklarade beslutet om att avskeda tidningens två främsta journalister samt en ”fristående” (Sic!) medarbetare med att de hade brutit ”det oantastliga förtroendet mellan journalister och läsare” genom att ta emot pengar.

– Jag tror inte att vi kan garantera varken objektivitet eller integritet om någon av våra reportrar tar emot ekonomisk ersättning, framför allt om det handlar om en regeringsmyndighet, underströk Díaz.

Jon Roosenraad, lärare i journalistik på University of Florida, kommenterar händelsen med följande jämförelse:

– Det är som om en affärsreporter på sin fritid skulle arbeta för ett företag och dagen efter skulle gå tillbaka till sin tidning för att skriva om samma företag.

Journalisten Pablo Alfonso på The Miami Herald hade, via Radio&TV-Marti och ”huvudsponsorn”, Kontoret för Kubas övergång, inkasserat 175 000 dollar för sitt ”extraknäck” på Radio&TV Martí. Den sänder mot Kuba och enbart under 2006 får den 37 miljoner dollar av USA-kongressen.

I Bushs krigföring mot Kuba har kongressen beslutat att 80 miljoner dollar ska anslås i propagandakampanjer i och utanför Kuba och USA för att bearbeta den allmänna opinionen med målsättningen att få regeringen i Havanna på fall. Mottagarna av en del av dessa journalistikens ”legoknektspengar”, som partiorganet Granma karaktäriserade dessa ”journalister”, har nu blivit offentliga.

Dick Emanuelsson

Källa: El Nuevo Herald, La Jornada, Granma, Svensk-kubanska föreningen, Eva Björklund, Firmapress-Carlos Montaner (http://www.firmaspress.com/nos.htm).