söndag 20 januari 2008

Kuba backar inte för Bildts eller Bushs ultimatum

<1419>

BAKGRUND:

I snart ett halvsekel har Revolutionen pågått. Få ifrågasätter de sociala framgångarna, trots en lika lång blockad som varje år fördöms av FN:s generalförsamling. Kubanen är förmodligen den mest kultiverade, mest allmänbildade och friskaste personen på den amerikanska kontinenten. Bara Canada har lägre barnadödlighet än Kubas som ligger på 5,3 barn per tusen födda under ett år. USA redovisar 7,1. Nicaragua 30,1.

Men trots att Latinamerika tar Kuba till sin famn förstärker USA och EU sin isoleringspolitik av Kuba. Att den karibiska ön inte vill fjäska med utrikesministrar från EU framgick det mycket klart för den svenska högerns utrikesminister Carl Bildt. Gör rent på egen bakgård innan ni kommer och pratar om mänskliga rättigheter, kubanens odiplomatiska budskap till en skakad Bildt. De historiska erfarenheterna visar också att Kuba aldrig har accepterat ultimatum från politiker i den ”1:a världen”.

Men hoten och blockaden från USA skärps och de mest aggressiva Miamikubanerna ser en invasion som det enda alternativet för att göra sig av med, som de säger, ”Castrodiktaturen”. Men mot sig kommer de att möta ett enigt folk, säger nästan alla kubaner man talar med, som vet hur ett gevär ska hanteras. Kanske det är därför som USA-generalerna hittills har lyckats hålla stånd mot ett nytt militärt äventyr med förödande konsekvenser.

Dick Emanuelsson