tisdag 20 november 2007

USA förbjuder holländsk export av läkemedel till Kuba

<9677>

  • Svenska företaget NETGIRO backar för USA:s handelspolitiska utpressning och inställer gireringar till Kuba.

BOGOTA/041011/ Efter att regeringen Bush läxade upp det holländska läkemedelsföretaget Intervet såg detta inget annat råd än att ställa in sin export till Kuba av ett vaccin med fyra effekter. Alternativet hade varit att bli bötfällt av världspolisen USA, skriver den argentinska nyhetsbyrån Argenpress.com i en artikel på lördagen.

Tio procent av Intervets produkt innehåller ett ämne som alstrar antikroppar och som är producerat i USA. Fallet är bara ett av många skandalösa exempel på hur hänsynslöst USA-administrationen går fram för att med alla medel tvinga den kubanska republiken på knä.

Argenpress nämner till exempel företaget Xerox dotterbolag i Zürich som vägrade att förnya ett leasingkontrakt med den kubanska ambassaden av en fotokopieringsapparat. I Paraguays huvudstad Asuncion vägrade Xerox att sälja en liknande apparat till den kubanska legationen. Även företaget Ricoh agerade på samma sätt. Men priset tog, skriver Argenpress, det japanska Hitachi Printing Solutions Europe som vägrade sälja en färgpatron till Kubas ambassad på Irland när svärtan tog slut i printern.

Enligt de kubanska myndigheterna har denna ekonomiska inringning kostat den lilla karibiska ön i runda tal 80 miljarder dollar när den kubanska regeringen tvingas inköpa varor och produkter på världs- eller den svarta marknaden till skyhöga priser.

Men än värre är den rent kriminella blockaden av läkemedel som till exempel cancermedicin för barn. Därför har många kubanska barn tvingats resa till utlandet och få behandling till ett oerhört högt pris för den kubanska staten.

I Mexiko övertogs Refractarios Mexicanos av USA-företaget Harbison Walker Refractories som omedelbart förbjöd all slags försäljning av cancermedicin till Kuba. Denna hade räddat många barn från att få sina ben amputerade efter att ha insjuknat.

Ytterligare tio företag i Argentina, Bahamas, Kanada, Chile, Holland och Storbritannien har blockerats av USA:s myndigheter som kontrollerar de företag som använder sig av internet för att sälja turistresor till Kuba. Bushregeringen har också frusit alla ekonomiska och andra tillgångar som tillhör den kanadensiska stiftelsen Hola Sun Holidays Limited de Canadá som förmedlar turistresor till Kuba för USA-medborgare.

“Det svenska företaget NETGIRO tvingades informera sin kubanska partner att deras kontrakt ensidigt sades upp och att alla tillgångar frystes för att täcka eventuella reklamationer, efter att ha satts upp på den ’svarta listan’ som USA:s skattemyndigheter förfogar över”, nämner Argenpress i samma artikel.

I februari i år dömdes den kanadensiske medborgaren James Sabzali till ett års villkorligt fängelse och böter på tio tusen dollar för att ha sålt en produkt som filtrerade och renade dricksvatten för den kubanska befolkningen. Denna makabra politik illustreras i att de kubanska myndigheterna tvingas gå ut på världsmarknaden för att inköpa maskinen Braille till ett högt pris för att lära blinda barn att läsa med denna maskin.

Venezuela nästa

Men inte bara Kuba oroar den amerikanska administrationen. En funktionär i Colin Powells State Departement sa i lördags att USA är oroat över den kubanska närvaron i Venezuela. Enligt den anonyme tjänstemannen oroas USA att den kubanska närvaron kan skada det demokratiska systemet i Venezuela. Lite ironiskt blir det eftersom samma State Departement i en rad rapporter knappast anser Chavez vara av ett demokratiskt virke.

Powells oro rör de över 13.000 kubanska läkare som finns i Venezuela. Den offentliga sjukvården befinner sig sedan länge i en djup kris. Sjukvården är där en marknad precis som försäljning av fläskkotletter. De privata venezuelanska läkarna är både rädda för att bli loppbitna om de beger sig ut i fattigområdena eller att bli svettiga. Därför föredrar de att hålla sig inomhus i luftkonditionerade lokaler, säger venezuelanerna om sina landsmän inom sjukvården som vet att ta rejält betalt för sina tjänster.

De kubanska läkarna täcker i dag 70 procent av den offentliga venezuelanska sjukvårdens behov och i första hand verkar de och lever i de fattigaste områdena, såväl i städer som på landsbygden.

Analfabetismen ett minne blott

Ett antal kubanska lärare har också, tillsammans med tusentals venezuelanska lärare och studenter sedan 18 månader dragit i gång en alfabetiseringskampanj som på denna tid eliminerat analfabetismen. Denna uppgick till 1,5 miljoner personer för ett år sedan varav det i dag bara finns 200.000 personer som inte kan läsa eller skriva.

Denna pedagogiska kubanska metod som kallas ”Yo si puedo”, Visst kan jag, har fått Unescos pris och spridit sig över stora delar av Latinamerika. Till och med Nya Zeeland och Pakistan har startat alfabetiseringskampanjer med denna unika kubanska billiga metod, där video bland annat används.

Samma förhållande råder inom idrottsområdet. Flera hundra kubanska idrottslärare har rensat upp och organiserat den venezuelanska friidrotten som utgjorde en exkluderad pittoresk del av de förra regeringarnas verksamhet. Resultatet har inte väntat på sig och Venezuela har redan slagit flera rekord på kort tid som betraktas som historiska. Om några år kan världen med all sannolikhet få uppleva att detta karibiska land, med kubanskt stöd, kommer att segla fram som en ny stor idrottsnation.

Under tiden tröstar sig den gamla korrumperade politiska eliten med att de vackra skönhetsdrottningarna åtminstone tillhör den politiska högeroppositionen.

Kuba-Venezuela: 116 gemensamma samarbetsprojekt för 2005

Men Colin Powell lär få anledning att oroa sig än mer för framtiden. I ett samarbetsavtal mellan Kuba och Venezuela har de bägge länderna kommit överens om 116 projekt inom 15 olika verksamhetsgrenar där teknologi, livsmedel, hälsovård, utbildning, idrott och jordbruk står på dagordningen. Denna fortsatta integration mellan de två nationerna hälsas välkomna som ett sätt att försvara den nationella suveräniteten.

Samarbetsavtalet undertecknades i närvaro av 238 deltagare från 51 olika politiska, näringslivs- och kommersiella sektorer. På plats fanns Marta Lomas, Kubas minister för utländska investeringar och Rafael Ramirez, Venezuelas energiminister, som vid undertecknandet kröntes med Fidel Castros närvaro.

Med samarbetsavtalet förstärks ytterligare de ekonomiska och politiska banden mellan Venezuela och Kuba, ett samarbete som bägge parter drar nytta av.

Ett av de 116 projekten rör hälsovård och kubanska generiska läkemedel, vacciner, sjukvårdsutrustning och andra produkter. Kuba ska bidra till att bygga upp en venezuelansk produktion av vaccin.

Fidel Castro underströk i sitt tal att de latinamerikanska folken i dag har ett ofrånkomligt behov att ena sig för att undvika att bli slukade av de stora maktcentren. Den kubanske statschefen påpekade att det kapital som de rika länderna för ut från utvecklingsländerna i stället skulle kunna utgöra sociala reformer och investeringar i enlighet med dem som just nu genomförs av den Bolivarianska revolutionen i Venezuela.

– Latinamerika lever i dag i en situation av mer kris men mer än någonsin av upprorskänslor och medvetenhet. Det är i detta sammanhang man ska se det venezuelanska exemplets överlägsenhet.

Castro underströk att det är omöjligt att regera 550 miljoner latinamerikaner med den nyliberala modellen som i dag befinner sig i en återvändsgränd.

Var finns USA-läkarna på Haiti?

Fidel nämnde också det karibiska offret Haiti som ”ideligen invaderas av de mäktiga men som är inkapabla att skicka en enda läkare”. Kuba har över 500 läkare på Haiti och ansvarar för 70 procent av den haitiska hälsovården.

Venezuelas energiminister Rafael Ramirez uttryckte å sin sida sin tillfredsställelse över de ”utomordentliga resultaten” från mötet där de 116 projekten i samarbetsavtalet mellan Kuba och Venezuela undertecknades och betecknade detta som ett ”stort steg” i Avtalet om ett Integrerat Samarbete som undertecknades av Hugo Chavez och Fidel Castro år 2000.

Enligt officiella kubanska siffror har den bilaterala handeln ökat från de 464 miljoner dollar (mdr) från 1999 till 745 mdr år 2002.

Venezuela förser Kuba med 53.000 fat olja per dag till förmånliga priser. Denna kvantitet motsvarar en tredjedel av Kubas konsumtion. Kuba betalar med ”mänskligt kapital” i form av läkare, lärare och andra specialister i arbetet med att förvandla Venezuela till ett mer socialt mänskligt samhälle.

Latinamerikas integrering oroar Powell

Såväl Venezuela som Kuba verkar för att förstärka den latinamerikanska integrationen. Förra veckan besökte Ali Rodriguez, styrelseordförande för det mäktiga statliga oljebolaget PDVSA, Argentina där riktlinjerna om ett kontinentalt offentligt oljebolag drogs upp.

Ett offentligt TV- och massmediabolag på kontinental nivå ska också bildas som motkraft mot CNN, BBC och Reuters. Den ideologiska likriktningen från Washington får snart en livsfarlig fiende. Hade Fukuyama kunnat föreställa sig detta scenario för tio år sedan?

Som pricken över i:et besöker Argentinas president Nestor Kirchner också snart Kuba där samarbetet mellan de bägge länderna har förstärkts betydligt sedan ett år tillbaka.

Frihandelsorganisationen Mercosur fungerar också som en motkraft mot USA:s förslag till ALCA och de nuvarande förhandlingarna om ett TLC, bilaterala frihandelsavtal mellan USA och varje enskilt latinamerikanskt land, som ett sätt att ersätta det havererade ALCA.

Det är dessa händelser som utgör bakgrunden till Colin Powells och USA-administrationens oro. Men USA kommer att slåss med näbbar och klor för att bevara sina handelsprivilegier på sin ”bakgård”.

Dick Emanuelsson

Källa; Argenpress.com och Quantum N.34, publicerad i nyhetsbyrån Aporrea, 041009.