tisdag 20 november 2007

Luis Posada Carriles’ tortyroffer i Venezuela vittnar om CIA-agentens bestialiska tortyr

<1875>

– Det är svårt att glömma hans ansikte

TEGUCILGALPA / 050905 / Hundratals, kanske tusentals venezuelaner och latinamerikaner har torterats direkt av CIA-agenten Luis Posada Carriles under sin verksamhet hos ett tiotal central- och latinamerikanska länders säkerhetstjänster. Jesus Marreo blev ett av Posadas offer.

– Vi torterades nästan alla nätter med elektricitet. De placerade oss i en tank av metall där de gav oss slag över hela kroppen. Vi spändes fast vid en järnsäng utan madrass där de slog oss med påkar över öronen som nästan sprängdes.

Det sa Marreo på en presskonferens med anledning av att Posada Carriles begärt politisk asyl i USA för att undvika utvisas till Venezuela. Posada begärde politisk asyl med hänvisning till den internationella konventionen mot tortyr för att han är säker på att han ”kommer att torteras (!) om han utvisas till Venezuela”.

Ekonomen Marreo greps i staden Valencia 1973 och förflyttades till huvudstaden Caracas där han blev vittne och offer till hur Posada Carriles, mördade flera av Marreos kamrater. I två månader plågades Marreo hos den USA-utbildade politiska hemliga säkerhetspolisen DISIP. Posada Carriles var chef för DISIP:s operativa enhet och gick under namnet ”Kommissarie Basilio”. Han bestämde vilka som skulle förhöras, torteras och elimineras.

– Det var han som förhörde oss. Det är omöjligt att glömma hans ansikte, inte bara för att han var en stor och korpulent man utan för hans gröna ögon, som inte är vanliga bland oss.

Nu har Venezuelas regering avbrutit alla förbindelser med USA:s olika militära och polisiära utbildningscenter så som School of America, som av Amnesty International avslöjades ha en tortyrmanual på schemat för de över 100.000 latinamerikanska officerare som under ett halvt sekel har ”fortbildats” på denna skola i hur man ”bekämpar den inre fienden”, det vill säga den inhemska politiska oppositionen.

Dick Emanuelsson