tisdag 20 november 2007

Kubanskt utbildningsprojekt mot analfabetism sprider sig

<2249>

BOGOTA / 050125 / I hela världen finns det 860 miljoner analfabeter och FN:s mål om en reducering av denna ser dessvärre ut som att misslyckas, enligt Unesco. Men Kubas pedagogiska projekt ”Yo si puedo”, visst kan jag, har under de senaste två åren haft stora framgångar i 19 länder där analfabetismen reducerats drastiskt.

Kubas utbildningsminister Luis Ignacio Gómez uppgav inför den internationella alfabetiseringskonferensen Pedagogía 2005” i Havanna, 31 januari-4 februari, att landet har stora utsikter att skriva kontrakt med nya länder som har en stor analfabetism.

Enligt den kubanska nyhetsbyrån Prensa Latina är det framgångarna i Venezuela där den kubanska metoden med både video och en lärare används (även på andra språk än spanska) som har fått projektet att bli uppmärksammat i världen. Under 18 månader har 1 370 000 analfabeter av totalt 1,5 miljoner lärt sig att läsa och skriva i Venezuela. De flesta av dessa ”alfabetiserade” går nu vidare till högre utbildning. Denna massiva kampanj har också visat sig vara mycket billig i sin finansiering.

Gomez avvisade även anklagelser om att den pedagogiska metoden också skulle ha en ideologisk beståndsdel som försvarar den kubanska revolutionen. ”I de 65 lektionerna som projektet upptar finns det inte en enda ideologisk partikel”, uppgav ministern.

Till världskonferensen i Havanna anlände 5 000 delegater från 40 länder och ett tiotal utbildningsministrar. Bland dem fanns även lärare och pedagoger från USA som dock tvingades att resa till Kuba på omvägar eftersom Bushadministrationen förbjuder sina medborgare att besöka Kuba.

På konferensen presenterades över 1 000 vetenskapliga arbeten under 19 olika teman inom utbildningsområdet. Arbetsgrupper och konferenser över specialteman samt besök på skolor och studiecenter i Havanna genomfördes också av de tusentals docenterna på plats. På temat ”alfabetisering” genomfördes 150 föreläsningar.

Enligt Kubas utbildningsminister skulle det kosta tio miljarder dollar per år för att under en tioårsperiod lösa analfabetismen i världen. Men Unesco är pessimistiska och anser, att om inget drastiskt händer kommer analfabetismen vara nästan lika hög, 860 miljoner människor, om tio år.

Dick Emanuelsson