tisdag 20 november 2007

Kubadissident avundas Hitlers och Mussolinis hjälp till fascistiska Spanien

<2378>

CENTRALAMERIKA / 060403 / Kubadissidentens ord föll inte helt rätt i Madrid:

– Ni spanjorer hade tur att räkna med stöd från Hitler och Mussolini för att bekämpa kommunismen.

Humberto Fontova är ett av språkrören för den antikubanska Miamimaffian som reser världen runt i sitt 46-åriga korståg mot den kubanska revolutionen. Och i söndags var det Madrids tur där Fontova presenterade sin nya bok, ”Fidel, el tirano favorito de Hollywood”, Fidel, Hollywoods favorittyrann.

Till skillnad mot kubanska ministrar eller kubaner som stöder den kubanska revolutionen, brukar dessa politiska “korsriddare” som Fontova alltid få bra och bred publicitet. Så också i Madrid där han intervjuades i såväl radio, teve som av tidningar.

Men euforin reduceras ibland i takt med grodorna som rasar ur truten. Och Fontova, som var 7 år när han lämnade Kuba med sin penningstinna familj och har vuxit upp enligt ”The American Way of Life”, bekräftade solårsavståndet mellan verklighet och fiktion.

– Ni spanjorer hade tur att räkna med stöd från Hitler och Mussolini för att bekämpa kommunismen, sammanfattade Fontova när han fick frågan vad han trodde om framtiden på Kuba den dag då Fidel oåterkalleligt lämnar det fysiska jordelivet. Han klagade på det otillräckliga internationella stödet för den kubanska kontrarevolutionen.

Och det är en slutsats som få spanjorer varken accepterar eller respekterar. De anhöriga till två miljoner spanjorer som slaktades av Franco, Hitler och Mussolini vårdar minnet av sina anhöriga som föll i kampen mot den europeiska fascismens och ”demokratiernas” medansvar i krossandet av den spanska demokratin, 1936-1939, i vilken 173 unga svenskar stupade som frivilliga på republikens och demokratins sida.

Bakom besöket i Spanien stod Fundación Hispano Cubana, en samling av avdankade falangister och kubanska kontrarevolutionärer. En av dessa är Raúl Rivero som hävdade att “med de pengar som han (Fidel) får från Hugo Chavez, känner sig den kommunistiska regimen sig mer än säker”. Han påstod sig också veta att Fidel Castro strävar till att ”skapa en liten Sovjetunion” på den amerikanska kontinenten” vilket tar sig uttryck i att ”Kuba exporterar revolutionen till andra länder i regionen”, en slutsats som är identisk med Condoleeza Rice.

Dick Emanuelsson

Källa: InSurGente, 2 april, 2006.