tisdag 20 november 2007

”I Kuba utövas en revolutionär demokrati och inte en diktatur”

<2401>

Chavez vacklar inte i sitt förhållande till den kubanska revolutionen

BOGOTA / 050829 / – Ingen ska låta sig luras. I Kuba utövas en revolutionär demokrati som är en helt annan sak än en diktatur.

Sa Venezuelas president Hugo Chavez frankt när han talade i sitt söndagsprogram ’Alo Presidente’, som den 21 augusti sändes från den kubanska provinsen Pinal del Rio och raderade bort alla tvivel om sitt förhållande till den första socialistiska revolutionen i Latinamerika.

Uttalandet ställer en del partier som betecknar sig som ”vänsterpartier” i världen inför ett huvudbry. En sak har varit att stödja den politiska processen i Venezuela och dess ”Bolivarianska revolution” där den borgerliga representativa demokratin fortfarande är grunden för den politiska makten. Och när Chavez och den revolutionära front som stöder honom har sopat rent i 9-10 val, då har det varit lätt för denna vänster i världen att stödja processen.

Dessa partier har till och med kunnat acceptera att Venezuela har ett imponerande handelsutbyte med Kuba; utbyte av olja mot lärare och läkare men att därifrån betrakta det kubanska politiska systemet som ”en revolutionär demokrati”, en motpol mot diktatur, kommer naturligtvis att ge dessa partier vissa problem när de ska förklara sitt stöd för Chavez men inte Kuba och Fidel Castro.

Men för Chavez, och för all del, även för majoriteten av latinamerikanerna är detta inget problem. De lever mitt upp i verkligheten som är hjärtskärande; 96 miljoner i misär, armod och drygt 220 miljoner, 46%, i fattigdom av en halv miljard människor.

– Ingen ska i Venezuela missta ta sig, och jag menar här alla medvetna, ärliga människor, sa Chavez och uppmanade dessa att inte falla i den fälla ”som de försöker att gillra för en”.

Chavez berättade att en reporter frågade Chavez om han var vän med Fidel Castro varvid Chavez svarade att ”mer än vänner är vi bröder”. Reportern frågade då ”hur är det möjligt att ni är vän med en diktator”?

– Låt er därför inte luras, för här på Kuba råder ett system av revolutionär demokrati vilken är en helt annan sak (än diktatur). Det är ingen klassisk västerländsk demokrati som de tvingade på oss utan en revolutionär demokrati, nerifrån och upp. Vi hyser inga som helst tvivel i att hävda det och även säga det till folken i Latinamerika så att ingen låter sig manipuleras.

Dick Emanuelsson