tisdag 20 november 2007

FN: Kuba enda land i Latinamerika utan undernäring

1713 tecken>

CENTRALAMERIKA / 060206 / Det enda land i Latinamerika som inte redovisar undernäring hos sin befolkning är Kuba.

Det uppgav FN:s Myrta Kaulard, representant som arbetar med FN:s PMA, Världsförsörjningsprogrammet (Programa Mundial de Alimentación), på en presskonferens i den kubanska huvudstaden. Bara två procent av kubanska barn under fem år lider av något slags underskott av näringsmedel, vilket främst beror på sedvänjor och ensidigt intag av kost.

PMA är verksamma sedan 1963 på Kuba och genomför sedan 2002 ett program i östra Kuba för att bidra till att förbättra kostvanorna i denna utsatta del av Kuba. Omkring 630.000 människor, främst barn på daghem och lågstadienivå men även gravida eller ammande mödrar, erhåller förstärkt näringskost.

Provinserna Tunas, Holguin, Granma, Santiago de Cuba, Guantanamo och Camagüey har drabbats hårt av torka de senaste åren vilket har skapat stora problem inom jordbruket med konsekvenser för livsmedelsförsörjningen och befolkningens näringsintag. Vid orkanen Denis´ framfart över Kuba i slutet av förra året kunde PMA distribuera livsmedel till över 100.000 personer.

– Vi fortsätter vara oroade över situationen i östra Kuba och vi förbereder oss på cyklonperioden under 2006. Vi fortsätter också att se utrotandet av ett ensidigt intagande av näring hos barn som en prioriterad målsättning inför uppfyllande av FN:s program till 2015 som är en del av Milleniumprogammet.

FN-representanten uppgav också att Kuba donerar både teknisk assistens och livsmedel till utsatta länder sedan 1996. Exempel är Haiti, Jamaica, Dominikanska republiken, Honduras med flera länder som mottagit tusentals ton mat.

Dick Emanuelsson